poniedziałek, 23 listopada 2015

Ciasto na gofry przepis do gofrownicy

Ciasto na gofry przepis do gofrownicy

Robię go od lat i zawsze jest dobry. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około minut), ale nie jest to konieczne. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.


Poznaj słodką tajemnicę ich wypiekania w domowej gofrownicy, przekonaj się, że nie zawsze ciasto na gofry musi zawierać mleko, margarynę czy jajka i przede wszystkim, że ciasto na gofry może mieć różne smaki! Gofry po upieczeniu odkładać na. Dzisiaj przepis na gofry, który wyjdą w każdym tego typu urządzeniu, ciasto jest świetne a gofry wychodzą takie jak lubię: chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.


Dodane przez magdakw: Tylko o kuchni. Te tanie z marketow są do bani, robia gabczaste i miękkie gofry. CHRUPIĄCE GOFRY - IDEALNY PRZEPIS - przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Na stronie znajdziecie przepisy na ciasta, desery, obiady. Wracając jednak do gofrów.


Ciasto na gofry przepis do gofrownicy

Jest wiele sposobów na to, by gofry wyszły świetne. Mój przepis na chrupiące gofry jest prosty, ale trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Jedna z nich jest taka, że nie wolno zaglądać do gofrów w trakcie pieczenia. Jest to kluczowe przy przepisie na ciasto na gofry chrupiące. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania.


Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Osobno ubijamy białka jajek z szczyptą soli. Ubite białka dodajemy do ciasta na gofry już nie używając miksera, delikatnie mieszając je z ciastem.


Przepis na gofry jest bardzo prosty. Chrupiące, domowe gofry można jeść nie tylko z bitą śmietaną, dżemem czy cukrem pudrem, ale z całą masą innych dodatków. To idealny pomysł na pożywne śniadanie lub na deser. Jaki jest przepis na gofry? Wspaniały przepis na gofry domowe Ewy Wachowicz z programu Ewa gotuje!


Oto oryginalny przepis na gofry z programu Ewy Wachowicz. Upieczone gofry lubię układać na kratce do studzenia ciasta, żeby pozostały chrupiące. Oczywiście jest to opcja jeśli robicie większy zapas, a nie zjadacie ciepłego prosto z gofrownicy :) Jeszcze tylko dekoracja i gotowe! W sezonie na owoce jagodowe, nie wyobrażam sobie gofrów bez malin, truskawek czy borówek.


Ciasto na gofry przepis do gofrownicy

Do mąki dodaj mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zmiksuj na jednolite ciasto. Z białek ubij sztywną pianę i delikatnie wymieszaj ją z ciastem. Porcje ciasta nakładaj do gofrownicy i piecz 3-minuty na złoty kolor. Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry?


Ciasto musi być dobrze napowietrzone i gęste, aby uzyskać chrupiącą skórkę. Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki. Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej! Prosty przepis na domowe gofry.


Sprawdź nasze przepisy na Polki. Należy wymieszać tylko wszystkie składniki, bez oddzielania jajek, czy topienia tłuszczu. Kaju 100g masła jest do ciasta. Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku.


Ciasta na gofry belgijskie nie wylewa od brzegu do brzegu foremki, tylko kładzie niewielką ilość łyżka na środek gofrownicy. Przełóż pianę z białek i do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Smaż gofry na mocno rozgrzanej gofrownicy - nie musisz już jej smarować olejem - gofry nie przywierają dzięki olejowi dodanymi do ciasta na gofry.


Gotowe gofry odkładaj na kratkę - nie układaj ich jeden na drugim, bo szybko zmiękną. Warto zrobić je na deser dla dzieci i dorosłych. Domowe gofry – jak je zrobić? Mimo, iż gofr wygląda niepozornie, potrzeba na niego dwa razy tyle ciasta, co na klasycznego.


Gofrownica błyskawicznie się rozgrzewa, gofry pieką się w niecałe dwie minuty. Pomimo tego, że w gofrownicy jest miejsce tylko na jednego gofra, pieczenie przebiega znacznie szybciej podwójnych, klasycznych. Mam pomysły na kolejne przepisy z gofrownicy, więc jeśli macie ochotę, to niedługo przygotuję drugi wpis na ten temat – dajcie proszę znać w komentarzach #128578; Smacznego! Komu nie kojarzą się z wakacyjnym wyjazdem?


Na szczęście przygotowanie ich w domu, w nieco zdrowszej wersji, okazuje się bardzo proste. Możesz je zrobić praktycznie z każdej mąki a dzięki ubiciu piany z białek nie potrzebujesz dodawać do ciasta proszku do pieczenia. Do naczynia w którym mamy białko dodajemy szczyptę soli. Taki gadżet możemy nabyć w Internecie.


Przygotowanie ciasta na gofry. Wystarczy napełnić foremki przygotowanym według tradycyjnego przepisu ciastem na gofry i wstawić do rozgrzanego piekarnika na kilkanaście minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty