środa, 27 maja 2015

Przepis na krokiety

Przyrządza się je z ugotowanych ziemniaków, które najlepiej przecisnąć przez specjalną praskę. Niezbędnymi składnikami są: mąka, zeszklona cebula oraz poszatkowany, świeży koperek. Oto przepis na krokiety z farszem z grzybów i kapusty.


Przepis na krokiety

Najlepsze krokiety z kapustą i grzybami, klasyczny, smaczny, idealny dodatek do barszczu. To tylko naleśniki wypełnione ulubionymi składnikami, zrolowane, zapanierowane i usmażone. Ważne jest by mieć sprawdzony podstawowy przepis – czyli dobry przepis na naleśniki. I eksperymentować z farszem, bo to danie może powstać praktycznie ze wszystkiego.


To dobre danie „resztkowe”, wykorzystujące mięso na którym gotował się rosół albo resztki pieczeni z obiadu. Na wypadek, gdyby ktoś nie wiedział jak zrobić, przepis podaję. Pamiętam harcerską wigilię i podobne krokiety na słodko z białym serem, które moja mama usmażyła szybko, bo było łatwo i tanio.


Przepis na krokiety

To dobry sposób na wykorzystanie pozostałego z wywaru mięsa. Mielimy je razem z warzywami z rosołu (marchewką i pietruszką) oraz z podsmażonymi z cebulą pieczarkami. Dzięki za przepis na krokiety - zrobiłam je już teraz i wyszły pyszne.


Dodałam jednak więcej pieczarek, kapustę dosyć mocno przepłukałam, aby nie była za kwaśna, a cebulę zwykła zamieniłam na czerwoną. Gdy już upieczemy naleśniki możemy, dodawać swoje ulubione nadzienie. Ja wszelkiego rodzaju krokiety zawsze jem z barszczem czerwonym do picia. Zawsze robię krokiety z mięsem i kapustą z grzybami, a może są jeszcze inne rodzaje farszów? Podać solo lub polane sosem.


Kluczem do sukcesu jest odpowiednio przygotowany farsz, ale również ciasto na naleśniki. Wielokrotnie dostawałem zapytanie: Co zrobić z mięsem z rosołu? Jest wiele pomysłów: pasztet, smarowidło na chleb, farsz do pierogów, obsmażenie kawałków mięsa na maśle z cytryną i natką pietruszki.


Za najfajniejsze rozwiązanie uważam przygotowanie krokietów z mięsem z rosołu. Sprawdź, jak zrobić idealne naleśniki na krokiety. Naleśniki, które będzie puszyste, miękkie i elastyczne. Na usmażone naleśniki nakładamy porcję przygotowanego farszu i zwijamy je w kopertę (można inaczej ). Krokiety z pieczarkami i żółtym serem z cebulą.


Każdy krokiet obtaczamy w rozkłóconym, posolonym i popieprzonym jajku, a następnie w bułce tartej. Panierowane krokiety smażmy na złoty kolor na oleju lub maśle, serwujemy gorące np. Jednak podstawą każdego rodzaju krokieta jest właściwe ciasto.


Sposób przygotowania: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ząbek czosnku pokroić na drobno. Z podanych składników usmażyć cienkie naleśniki. Cebulę posiekać, pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę. Razem z cebulą podsmażyć na gorącym oleju.


Na tej samej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć mięso mielone. Bardzo często goszczą na naszych stołach, najczęściej widzimy je podczas świąt Bożego Narodzenia. W tym okresie głównym farszem do krokietów są kapusta i grzyby. Pomysł na tani, smaczny i przepyszny obiad. Farsz z mięsa po rosole i pieczarek to strzał w dziesiątkę.


Jest to też świetny pomysł na przekąskę lub obiad na święta, imprezę czy sylwestra. Sprawdzony przepis na krokiety z pieczarkami i serem od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio.


Gotuj razem z nami krok po kroku! O rety, przedstawiam krokiety! Jeśli lubicie ruskie pierogi, ich smak powali Was na nogi. Gdy zgrabnie się je zawija czas przyjemnie mija. Czytając przepis na KROKiety krok po kroku będziecie w szoku.


Prawdziwą rakietą jest tu połączenie ziemniaków, wędzonego twarogu i karmelizowanej cebuli. Idą święta więc przepis na krokiety z kapustą i grzybami musiał pojawić się i już! Pamiętam jak sama krokiety z kapustą robiłam często o tak, bez żadnych specjalnych uroczystości. Pasuje do nich barszcz czerwony.


Pyszna potrawa na słono idealnie pasuje na jesienne i zimowe chłody. Przygotuj krokiety z mięsem razem z Barszczem czerwonym Ekspresową Zupą WINIARY, a będziesz mieć sycący i smaczny posiłek na obiad lub na kolację. Przejdź na stronę główną.


Bułkę tartą rozsypać na talerzu. Panierować krokiety z mięsem w roztrzepanym jajku, a następnie obtaczać z obu stron w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty