piątek, 18 listopada 2016

Kruche ciasto z truskawkami

Kruche z truskawkami i kruszonką, czyli proste ciasto na zakończenie sezonu truskawkowego - który trwa do około połowy lipca. Teraz warto też zrobić dżemy truskawkowe, zamrozić truskawki na zimę i - przede wszystkim - jeść ich jak najwięcej, bo na kolejne świeże owoce trzeba będzie czekać do następnego roku! Następnie dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta.


Kruche ciasto z truskawkami

Powstałe ciasto dzielimy na dwie równe części. Tak przygotowaną pianę wyłożyłam na podpieczonym spodzie, a na pianie ułożyłam w odstępach truskawki. Kruche ciasto z zamrażalnika starłam na tarce do jarzyn i posypałam nim wierzch ciasta. Teraz kiedy powoli zaczyna się sezon na truskawki, postanowiłam zrobić podobne ciasto jak to wcześniej wymienione i tak oto powstało kruche ciasto z truskawkami.


Baza jest taka sama – czyli tradycyjnie pyszne kruche ciasto, a jedynie budyniowa pianka nieco zmodyfikowana, a zamiast malin oczywiście pyszne, słodkie truskawki. Pyszne i proste kruche ciasto z truskawkami - simple is perfect! Dzisiejszy wypiek jest dziełem mojej mamy :) To przepyszne, leciutkie i niesamowicie proste w wykonaniu kruche ciasto z owocami Z tego przepisu korzysta moja babcia, robiąc genialne ciasto z jabłkami, mama jak widać na załączonych fotografiach dodała truskawki, a ja w. Przepis na ciasto kruche z owocami.


Kruche ciasto z truskawkami

Pyszne, delikatne, kruche ciasto z dowolnymi owocami. Ciasto jest miękkie, nic nie chrupie, wszystko rozpływa się w ustach. Można przygotować je z dowolnymi owocami zarówno świeżymi, jak i mrożonymi.


Masło pokroić i przełożyć do miski. Dodać cukier puder oraz jajka. Składniki zagnieść widelcem a następnie wsypać mąkę z proszkiem. Ciasto rozwałkować przełożyć do blaszki, rozłożyć na cieście pokrojone na pół.


Na straganach zrobiło się czerwono od świeżych truskawek? Wykorzystaj je do upieczenia znakomitego kruchego ciasta. Delikatna kruszonka oraz dojrzałe, słodkie owoce to sprawdzone i pyszne połączenie. Spód do placka przygotujesz z mąki pszennej przesianej z proszkiem, żółtek, kostki do pieczenia, cukru.


To jest dla mnie ciasto z cyklu smaki mojego dziecinstwa, moja mama robi takie ciasto z kazdymi owocami, ktore akurat ma. Bardzo dobre ciasto do którego zamiast truskawek możesz dodać maliny, jeżyny, jagody itp. Blachę z ciastem wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 1stopni (grzanie góra i dół) i piekłam przez minut.


Polecam, bo zawsze wychodzi i świetnie smakuje. Najprostsze Szybkie CIASTO z TRUSKAWKAMI – Dzisiaj w Małej Cukierence proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami na oleju. To taki letni klasyk, moja mama bardzo często robiła takie ciasto w wakacje. Jest naprawdę pyszne, lekka kwaskowatość owoców świetnie komponuje się ze słodką bezą i rozpływającym się w ustach ciastem. Jest to ciasto, które zazwyczaj znika ze stołu jako jedno z pierwszych.


Bo kto nie lubi ciasta kruchego, cudownego smaku kremowego budyniu i soczystych, pachnących owoców. Truskawki to dla mnie smak lata #128578; Pamiętam jak u Babci zawsze na wakacjach podawany zawsze był placek z truskawkami w różnych odmianach. Najlepiej mimo wszystko zawsze smakowało ciasto z truskawkami z własnego ogródka, takie dopiero co zebrane. Jeżeli nie masz własnego ogródka, to najlepiej wybierz się do.


Kruche ciasto z truskawkami

Mięciutkie i delikatne kruche ciasto (z dodatkiem mąki ziemniaczanej), posmarowane cieniutko domowym dżemem truskawkowym, z kawałkami truskawek wymieszanymi z mąką ziemniaczaną, a na wierzchu z chrupiącą z zewnątrz, a w środku piankową bezą posypaną płatkami z migdałów. Zawsze wychodzi i rozpływa się w ustach. Jest coś, co poprawia mi humor za każdym razem, kiedy mam ochotę z hukiem opuścić strefę klimatu umiarkowanego.


Coś, co ratuje samopoczucie, gdy chwilowo nie mogę sobie skoczyć na Malediwy, a za oknem strugi deszczu, ciężkie chmury, niekorzystny biomet i ogólna pogodowa zwała. CIASTO KRUCHE: W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, wrzucamy do tego margarynę i siekamy całość nożem. Dodajemy do tego cukier oraz żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto.


A jak do tego dołożymy kruszonkę to już wogóle jest niebo w gębie. Nasze kruche, z budyniem i truskawkami znalazłam jakiś czas temu na blogu Moje Wypieki. Tam, ciasto było z malinami i posiadało nieco więcej cukru ale już na oko wyglądało fantastycznie! Nie wymaga zbyt wiele pracy a jest naprawdę smaczne;)) Idealnie nadaje się do zabrania na wycieczkę.


Ja przygotowuję kruche ciasto wcześniej, ale go nie piekę tylko dziele na równe porcje i zamrażam surowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty