piątek, 21 października 2016

Gofry belgijskie

Gofry belgijskie

Najbardziej popularne są gofry brukselskie (gaufres de Bruxelles) oraz gofry z Liège (gaufres de Liège). Muszę przyznać, że gofry belgijskie do najlepsze gofry jakie jadłam #128578; Nie za duże, chrupiące, karmelowo-cynamonowe, a do tego bardzo sycące (najadłam się dwoma i nawet mój „głodek” nie nakłonił mnie na trzeciego ;)). Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku. Jak się jednak okazało wybór odpowiedniej nie był wcale prosty.


Gofry belgijskie

Zależało mi na tradycyjnym kształcie wafli, odpowiedniej głębokości formy, jak i na dużej mocy urządzenia oraz. Popularne są szczególnie w Belgii (stąd nazwa), gdzie sprzedaje się je w budkach na ulicach miast, ale chętnie jedzone są także poza jej granicami. Gofry belgijskie to pyszny, lekki wypiek zrobiony z rzadkiego ciasta drożdżowego bez cukru. Zrobienie gofrów belgijskich jest na tyle proste, że bez problemu można zrobić je samodzielnie we własnej kuchni. Biją na głowę te w Mikołajkach, których należy spróbować po zejściu z łódki.


Chociaż tęsknie muszę przyznać, że łódka plus gofry jest lepsza niż gofry belgijskie:)) Zrobiłam sztuk i okazało się, że cztery osoby potrzebują przynajmniej półtorej porcji a najlepiej dwóch. Podstawowa różnica to taka, że gofry belgijskie przygotowane są z ciasta drożdżowego, a nie z naleśnikowego. Druga istotna rzecz, to spora ilość cukru w cieście i to cukru. Gofry z Liège - uzależniające gofry belgijskie , chyba najczęściej kojarzone z Belgią i tak popularne na brukselskich ulicach :-). Gęste drożdżowe ciasto z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając gofry chrupiące, mocno słodkie, o smaku karmelu.


Zacznij od przygotowania ciasta na gofry. Mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj pół łyżeczki cukru. Następnie dosyp odrobinę mąki (z 3g mąki przewidzianej na całą recepturę) i ponownie wymieszaj.


Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.


Gofry belgijskie

Te, które jadłam w belgijskich miasteczkach były niezapomniane. Cynamonowe, z bitą śmietaną. Jedzone w deszczu, z dzieckiem za rękę. A z ciasta przygotowanego wieczorem można rano upiec smaczne gofry. Nazwa gofry belgijskie brzmiała już zdecydowanie bardziej znajomo.


Nazwa funkcjonuje do dziś, a przygotowane na bazie ciasta drożdżowego słodkości robią zawrotną karierę na całym świecie. Podstawową różnicą pomiędzy goframi belgijskimi, a tymi znanymi w naszym kraju jest to, że powstają one nie z ciasta naleśnikowego, a z. Nie pochodzą jednak z belgijskiej stolicy, a z Gandawy. Nazwa została im nadana jedynie ze względów marketingowych. Ponieważ Bruksela była synonimem luksusu, tak samo gofry miały być kojarzone z ekskluzywnym produktem. Te gofry belgijskie są super chrupiące na zewnątrz i delikatne wewnątrz - przepyszne!


Unikajcie wyjmowania ich zbyt wcześnie z gofrownicy - powinny być złotego koloru. Podaję je tylko z owocami, ale moja rodzinka dodaje jeszcze bitą śmietanę. Idealnie nadają się do podania jako śniadanie do łóżka w te dni, gdy chandra, błogie lenistwo, jesienne smarki, albo specjalna okazja wołają o dłuższe pozostanie w pościeli. Belgowie zjadają statystycznie najwięcej gofrów w. Belgijskie praliny zostały wymyślone przez cukiernika Jean Neuhausa II. Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących!


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry belgijskie. Listę polskich produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi trafiły „gofry pruskie” wytwarzane na Warmii. Do ich wyrobu używa się mąki, mleka, jaj, masła oraz drożdży.


Choć u mnie usmażone na małej gofrownicy, klasycznie powinny być większe, prostokątne. Koniecznie z większymi dziurkami. Dawniej ciasto przyrządzano na bazie drożdży. Dziś wyrasta na proszku do pieczenia. Zróżnicowany zbiór ofert, najlepsze ceny i promocje.


Wejdź i znajdź to, czego szukasz! GOFRY BELGIJSKIE (GOFRY NA DROŻDŻACH) cytując mojego synka „są przepyszne” #128578; Do przygotowania tych gofrów najlepiej jest użyć grubego cukru perlistego, ale wychodzą równie smaczne z użyciem zwykłego cukru kryształu (przeważnie robię je z takim cukrem). Ponieważ cukier dodaje się do wyrośniętego już ciasta, nie rozpuszcza się w nim, tylko karmelizuje w czasie.


Ta lekka i puszysta receptura na gofry belgijskie jest wyjątkowo łatwa do zrobienia. Co prawda różni się nieco od naszych tradycyjnych gofrów, ale końcowy efekt jest równie fenomenalny, a nawet pokusiłabym się o stwierdzenie, że… smaczniejszy! Po upieczeniu można dodać ulubione owoce lub inne dodatki i myślę, że już nigdy nie będziesz potrzebować kolejnego przepisu na gofry! Królestwo za prawdziwe belgijskie gofry! Złotobrązowe wypieki przygotowywane w tym małym kraju w Europie zachodniej ukazują pasję tego narodu do pysznego jedzenia.


Drożdżowe gofry belgijskie Uwielbiam drożdżowe gofry belgijskie ! Zresztą uwielbiam każde gofry za ich konsystencję, smak, zapach i za to, że są goframi :D. Spędzając wakacje u babci jako maluszek nie obserwowałam, jak babcia na starym opalanym drewnem piecu kładła żeliwną patelnię i nalewała gęstą masę na gorące krateczki. Przepisów na nie znaleźć można mnóstwo – zwłaszcza, że w każdym regionie Belgii przyrządza się je, podobno, również w trochę inny sposób. Po tym czasie można smażyć gofry w gofrownicy. Ponieważ trafiła mi się znakomita ku temu okazja, postanowiłam odświeżyć bardzo dobry przepis na gofry belgijskie.


Był to jeden z pierwszych przepisów, jakie zamieściłam na blogu, w związku z tym rzadko odwiedzany, a szkoda, bo wychodzą z niego znakomite gofry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty